Oh Zo Heerlijke Panna Cotta

Pudding, vla, custard, pap – ik ben gek op alle romige, pudding gerelateerde toetjes. Vroeger kreeg ik altijd na het eten een kommetje vla met een kop thee. Feit of fabel: blijkbaar zou het goed zijn om iets warms te drinken na het eten (laat je commentaar achter beneden). Lekker Hollands toetje dus. Toen ik in mijn tienertijd naar de Antillen verhuisde wist ik dat ik vla zou missen. Het smaakt toch anders daar. Ondertussen hebben ze daar een Appie (dus ook vast de lekkere vla van Nederland) maar toen was dat er nog niet. Ik heb werkelijk een keer vla van Nederland laten overvliegen omdat ik er zo’n trek in had. Noem het gerust #prinsessengedrag. Ondertussen heb ik goed geleerd hoe ik dit zelf moet maken, dus dat zal nooit meer een probleem zijn. Wil je ook weten hoe je vla maakt? Laat het me weten in een commentaar beneden.

Mijn introductie tot de Italiaanse variatie was zo’n 6 jaar geleden. In mijn toenmalige team gingen we regelmatig bij elkaar eten om in een andere omgeving en setting met elkaar te vergaderen en geïnspireerd te raken door elkaar. Superleuk! Omdat we in een heel divers team werkten, leerde je ook andere gewoontes, eten en stijlen kennen. Heel leerzaam, maar vooral gewoon superleuk om elkaar op een andere omgeving dan kantoor te ontmoeten. Je kan het dus raden. We gingen eten bij een Italiaanse collega uit Sicilië. Bij haar heb ik dus kennisgemaakt met Panna Cotta. Die serveerde ze in een traditionele vorm met heerlijke chocolade saus en rode besjes. Weet je die lichttransparant besjes die poppen in mond. Een heerlijk feestje dus! Ik kon niet weggaan zonder het recept, dus die heb ik toen met liefde mee gekregen en wil ik nu met jullie delen.

Zie een kort filmpje van dit heerlijke frambozenjam recept op instagram

Zie een kort filmpje van dit heerlijke frambozenjam recept op instagram

 

Het heerlijke aan dit dessert is, is dat het zo eenvoudig is: room, gelatine, vanille en indien gewenst een beetje suiker maken de basis van dit geweldig toetje. Als toppings kun je eindeloos variëren als je de basis kent, maar ik maak het liefst met frambozenjam en chocoladesaus. Soms varieer ik en serveer ik hem met stoofperen of maak er een witte chocolade panna cotta van. Ik heb die mooie traditionele vorm niet, maar gebruik bijna altijd andere vormpjes, afhankelijk van hoe ik het serveer. Ik maak hem bijna altijd in individuele porties. Deels zodat iedereen hun eigen toetje heeft, maar vooral omdat hij dan sneller stolt in de koelkast en ik dus minder wachttijd heb. Praktische redenen dus.

 

Boodschappenlijst
voor 4 personen


500 ml slagroom
1x het merg van een vanille stokje of 1 tl (zelfgemaakte) extract
40 gr suiker (of naar smaak)
4 blaadjes gelatine

 
tip: maak zelf je vanille extract door gebruikte vanille stokjes in een flesje wodka te zetten en 3-6 maanden op een koele plek te bewaren (af en toe schudden).

tip: maak zelf je vanille extract door gebruikte vanille stokjes in een flesje wodka te zetten en 3-6 maanden op een koele plek te bewaren (af en toe schudden).

 

Zo maak je de basis vanille panna cotta:


1) doe de gelatineblaadjes in koud water om zacht te maken
2) doe de room, vanillemerg en suiker in een steelpannetje
3) breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het op zacht vuur voor 10 min pruttelen
4) doe het vuur uit, wring de gelatineblaadjes uit en los deze met een garde op in de room
5) giet het mengsel in vormpjes en laat 3-8 uur in de koelkast (tijd is afhankelijk van welke vormpjes je gebruikt: hoe kleiner, hoe sneller klaar).

 
gelatine.jpg
 
panna-cotta-09.jpg
 
Panna-cotta-take2-11.jpg
Panna-cotta-take2-13.jpg